فهرست مطالب

کشتیرانی و فناوری دریایی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، زمستان 1390)

مجله کشتیرانی و فناوری دریایی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرضا شیخ الاسلامی، الهام براتی*، یونس افتخاری یگانه، غلامرضا ایلاتی صفحات 5-15
    با رونق گرفتن بازار حمل و نقل دریایی و استفاده روزافزون از کانتینر حجم وسیعی از کانتینرها به سمت بنادر ساحلی سوق پیدا کرده است مهمترین مشکلی که امروزه بنادرساحلی به علت رشد سریع استفاده از کانتینر درحمل و نقل دریایی با آن مواجه می باشند فقدان فضای کافی به منظور انبارسازی و همچنین وجود نداشتن دسترسی مطلوب به مقاصد کالا به علت استفادها ز شیوه های سنتی انتقال کالا می باشدلذا دراین مقاله سعی شده است تا برای کاهش این مشکلات و برون رفت از بحرانهای احتمالی یکی از راه کاهای موثری که دراین زمینه مطرح می باشد را مورد بررسی قرار دهیم هدف از این تحقیق بیان دلیل حضور بنادرخشک در شبکه حمل و نقل می باشد تا با انتقال کالاها توسط حمل و نقل چندوجهی از بار ترافیکی بنادر ساحلی بکاهد.
    کلیدواژگان: حمل و نقل دریایی، حمل و نقل کانتینری، بندرخشک، بندر ساحلی
  • عبدالرضا شیخ الاسلامی کندلوس، غلامرضا ایلاتی سراملو، محمد کباری کباری* صفحات 17-38
    درچهاردهه اخیر کانتینر به عنوان جزء اساسی مفهوم بارواحد اهمیت غیرقابل تردید درحمل و نقل کالاها درآبهای بین المللی پیدا کردهاست درادامه با روند رو به رشد کانتینریزاسیون شمار پایانه های کانتینری دریایی و رقابت میان آنها به طرز چشمگیری افزایش یافته و امروزه عملیات پایانه بدون بهره گیری موثر و کارآمد از فناوری اطلاعات و نیز روش های مناسب بهینه سازی تحقیق در عملیات متصور نیست حسب ماهیت فعالیت های اقتصادی و تجاری بندر تجهیزات و سیستمهای بکاررفته درآن متفاوت خواهد بود سطح توسعه یافتگی توان عملیاتی حجم تخلیه و بارگیری سالانه ویژگی های اقتصادی و اجتماعی پس کرانه بندر نوع سیستم حمل و نقل اینترمدال نسبت واردات به صادرات نوع کالاهای وارداتی و صادراتی موقعیت جغرافیای بندر توانایی های بنادر رقیب منطقه ای سطح هزینه های نیروی انسانی ارزش زمین بندرگاه و چندین مولفه دیگر برروی انتخاب بهینه تجهیزات هندلینگ مورداستفاده در پایانه های کانتینری موثر می باشد دراین مقاله ما به بررسی ساختار پایانه های کانتینری و تشریح و طبقه بندی انواع تجهیزات بکارگرفته شده درآنها می پردازیم و مروری کلی برآثار منتشر شده پیرامون این موضوع خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: پایانه کانتینری، تجهیزات هندلینگ، لجستیک، برنامه ریزی، بهینه سازی
  • سیدناصر سعیدی، امیر سعید نورامین*، منصور جوادپور، امیرحسین مطهری صفحات 39-54
    مفهوم بندرخشک از بنادر خشک که توسط خطوط راه آهن به طور مستقیم با پایانه های میان نقلیه ای مرتبطند گرفته شده است دراین پایانه ها کانتینرها درست به همان شیوه جابجا می شوند که گویی جابجایی آنها دربنادر دریایی صورت میگ یرد هدف اصلی مقاله این است که این نظریه را فراتر از مفهوم بندرخشک بسط دهد و تعریفی برای انواع سه گانه بنادرخشک نادر دور بنادر میانی و بنادر نزدیک ارایه دهد نتایج بدست آمده نشان میدهد که مفهوم بندر خشک می تواند به شناخت راه های مختلف انتقا لحجم محمولات از جاده ها به شیوه های حمل و نقل موثرتر از لحاظ مصرف انرژی که به محیط زیست ضرر کمتری می رسانند بیانجامد از تراکم کاردربنادر دریایی بکاهد ودر دستیابی به راه حلهایی جهت ارایه تدارکات بهتر به کشتی های باربری درمناطق پشت ساحلی بنادر دریایی موثرواقع شود. سپس با نگاهی به وضعیت موجود ایران و جایگاه جغرافیایی آن درمی یابیم که درصورت فراهم آوردن زیرساخت های لازم و بخصوص ریلی ضرورت ایجاد آن دربرخی نقاط ایجاب می نماید.
    کلیدواژگان: حمل و نقل میان نقلیه ای، بندرخشک، بندر کانتینر، مناطق پشت ساحلی
  • مهدی شیر افکن شیر افکن* صفحات 55-66
    از آنجایی که رشد و توسعه اقتصادی دو مقوله بسیار مهم در اقتصاد هر کشوری می باشد، دولتها برای رسیدن به این اهداف از راه حل های مختلفی استفاده می کنند که یکی از این راه حل ها ایجاد مناطق آزاد یا ویژه اقتصادی می باشد. از آنجایی که، مناطق آزاد ایران از نظر استراتژیکی در شناخته شده ترین مناطق جغرافیایی در حوضه ی حمل و نقل و تجارت قرار دارند و تقریبا مناطق آزاد ایران در مسیر کریدورهای شمال - جنوب یا شرق - غرب قرار گرفته اند و چه از نظر مستقر بودن در حاشیه یک اقتصاد باز بزرگ منطقه ای، یعنی ایران و مزایای این همسایگی و چه از نظر مستقر بودن در مناطق ژئوپلوتیک بین المللی در شرایط استثنائی قرار دارند. لذا این تحقیق به بررسی استراتژی های رقابتی مناطق مختلفاقتصادی در ایران و اثر بخش بودن آنها در توسعه اقتصادی پرداخته شده است.از آنجایی که مناطق آزاد تجاری - صنعتی در ایران با هدف گسترش تعامل اقتصادی کشور با اقتصاد جهانی و گسترش صادرات کالاهای غیر نفتی شکل گرفته و با توجه به اینکه این مناطق دارای پتانسیل های خاصی برای سرمایه گذاری، گسترش مبادلات بین المللی، ترانزیت و همچنین اشتغال زایی می باشند در نتیجه این مناطق دارای استراتژی ها و مزیت های رقابتی بالایی می باشند که می توانند با ایجاد فرصت های اشتغال، رشد تجارت خارجی، کسب درآمدهای ارزی از طریق توسعه صادرات محصولات صنعتی و ترانزیت کالا، جذب سرمای ه های خارجی به فعالیت های صنعتی، انتقال تکنولوژی و بهره مندی از صرفه های خارجی مناطق آزاد، نقش مهمی درحفظ اقتدار و استقلال کشور و امت اسلامی داشته باشند.
    کلیدواژگان: مناطق آزاد، استراتژی رقابتی، توسعه اقتصادی
  • محمود پاداش پاداش*، هنگامه کشاورز، جواد احمدی شکوه، فرحناز مهنا مهنا، عبدالشکور ریگی تمندانی صفحات 65-80

    آرایه های خطی یکنواخت 1 ساده ترین شکل هندسی ممکنی است که آرایه ای از سنسورهای یکسان)در این مقاله هایدروفون 2 ها(را می توان به صورت خطی و با فاصله ای یکسان از هم دیگر قرار داد. در این مقاله، مقایسه ای بر روی عملکرد الگوریتم های تخمین جهت ورود 3 ، برای آرایه ای خطی و یکنواخت متشکل از هایدروفون ها در کاربردهای مخابرات زیر آب صورت می گیرد. نتایج این مقایسه نشان می دهد که الگوریتم MUSIC دارای تفکیک پذیری بهتری در مقایسه با سایر الگوریتم ها می باشد.

    کلیدواژگان: تخمین جهت ورود، آرایه های خطی یکنواخت، هایدروفون های اسکالر و برداری
  • سجاد اردشیری*، میلاد نادری صفحات 81-94
    از میان محاسبات هیدرودینام کیی که برای شناور انجام میشود، کیی از مهم ترین محاسبات، انجام محاسبات مانورینگ جهت پیش بینی رفتار شناور با استفاده از عوامل کنترلی آن می باشد. تحلیل مانورینگ زیردریایی به دلیل شرایط خاص آن و بهر هگیری از سطوح کنترلی برای حرکت در راستای عمودی که خاص این نوع شناور م یباشد،از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله ابتدا چند نوع از مانورهای زیردریایی بررسی شده و سپس با استفاده از نرم افزار پارامرین 1 محاسبات مانورنیگ مربوط به کی نمونه زیردریایی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: زیردریایی، مانورینگ، سطوح کنترلی
  • سید امیر گلچین، سید حسین موسوی زادگان* صفحات 95-104
    یکی از زمینه های بسیار مهم در اقتصاد دریانوردی مساله مصرف بهینه سوخت و انرژی می باشد. شناخت عوامل موثر در رخداد یک پدیده گامی اساسی در راستای نیل به کنترل و تحت اختیار درآوردن آن است. از جمله عوامل موثر در مصرف سوخت یک شناور، مقاومت موج سازی می باشد. این مقاومت در طراحی پروانه و انتخاب موتور مناسب کاملا تاثیرگذار است بگون های که عدم تخمین مناسب آن موجب پایین آمدن راندمان کارکردی پروانه و موتور می شود و به تبع آن مصرف انرژی و سوخت بیشتر را در پی دارد. در این مقاله با توجه به اهمیت دلایل ذکر شده به محاسبه عددی مقاومت موج سازی پرداخته شده است. در اینجا با فرض غیرویسکوز و غیرقابل تراکم بودن سیال و غیرچرخشی بودن جریان، معادله لاپلاس به عنوان معادله حاکم درنظر گرفته شده است. به منظور محاسبه عددی مقاومت موج سازی تابع گرین جریان پایدار حل گردیده است. روش عددی مورد استفاده المان مرزی مستقیم در حالت سه بعدی می باشد. در انتها نیز نتایج حاصل از محاسبات عددی مساله با نتایج حاصل از حل تحلیلی آن مقایسه شده و نزدیکی مقادیر نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: مقاومت موج سازی، تابع گرین، روش المان مرزی، طراحی